Despre noi

Fabrica de Zahar Bod a fost construita in anul 1889, la 11 km de Brasov si 3 km de comuna Bod, pe malul raului Barsa in inima Transilvaniei.

Ulterior, Fabrica de Zahar a trecut prin doua razboaie mondiale, Unirea de la 1918, doua cutremure puternice (1940 si 1977), doua reconstructii, nationalizarea , ani secetosi, incendii si inundatii, lipsa de apa pentru fabricatie din cauza secarii Barsei si multe alte calamitati, supravietuind de fiecare data tocmai datorita capitalului existent in visteria patronatului. Mai mult de atat, a supravietuit colapsului si jafului economic ulterior Revolutiei romane de la 1989, datorita capitalizarii acesteia de catre proprietarul acesteia , familia Tartaga, care a fundamentat un intreg mecanism de sustenabilitate sociala si economica in regiune.

SC FABRICA DE ZAHAR BOD SA este una dintre cele patru fabrici producatoare de zahar din tara, fiind singura societate de acest tip cu capital integral romanesc si avand arondata cea mai mare arie de cultivare a sfeclei de zahar. Cultura sfeclei de zahar reprezinta principala cultura agricola din judetele Brasov, Covasna si Harghita, fiind singura activitate agricola eficienta cu  rezultate sigure si constante. De mentionat este ca 80% din cultura agricola a judetelor Brasov si Covasna este data de sfecla de zahar si cartof astfel incat populatia rurala din aceste zone depinde in mare parte de cele doua culturi. De mentionat ca Fabrica de Zahar Bod a sustinut cultivarea sfeclei de zahar si in judetele limitrofe, respectiv in Sibiu si Alba.

Peste 780 de ferme mari plus 1200 ferme mici sunt implicate in procesul agricol al culturii de sfecla de zahar, acestea furnizand materia prima necesara productiei anuale. Conform evidentei AJOFM Brasov, fermele antementionate sustin un numar de cca 17.000 de angajati care au un loc de munca stabil datorita functionarii societatii.  Aceste date releva importanta  fabricii sub aspect economic si social in judetele mentionate.

Datorita procesului de retehnologizare, Fabrica de Zahar Bod are cel mai inalt randament de prelucare , clasandu-se printre primele 30 din Uniunea Europeana cu privire la clasamentul eficientei procesarii sfeclei de zahar avand un numar permanent al angajatilor de aproximativ 320.

 

 

Share Button