Fabrica de zahăr de la Bod a investit 600.000 de euro în instalaţii de irigat pentru producători

 

Fabrica de zahăr de la Bod a investit 600.000 de euro în instalaţii de irigat pentru producători

 

Fabrica de zahăr de la Bod, singura dintre cele cinci din România care produce zahăr numai din sfeclă de zahăr, a investit 600.000 de euro pentru achiziţionarea de instalaţii de irigat pentru producătorii de sfeclă de zahăr din judeţele Braşov şi Covasna care au contracte cu fabrica.

„Primele instalaţii achiziţionate din Grecia şi Italia au ajuns la 20 de producători, dar avem în vedere să continuăm achiziţia de instalaţii de irigat şi pentru alţi producători care au o sursă de apă în apropierea terenului cultivat. Primii beneficiari vor achita suma de 30.000 de euro cât costă o instalaţie în termen de trei ani, câte 10.000 de euro pe an, cu sfecla pe care o produc, fără să suporte niciun fel de dobânzi. După ce vor fi achitate aceste instalaţii rămân în posesia producătorilor.

fabrica de zahar bod

Cu toate că la început au fost sceptici, acum tot mai mulţi producători doresc să cumpere astfel de instalaţii, având în vedere că anul trecut recolta de sfeclă de zahăr nu a fost conform aşteptărilor pentru că a fost secetă. Secetă se anunţă şi în acest an şi de aceea ne-am gândit că investiţiile în instalaţiile pentru irigat se vor recupera în câţiva ani. Avem în vedere să mai investim în continuare până la peste un milion de euro în instalaţii pentru irigat, şi să ajutăm producătorii noştri să obţină recolte cât mai mari pentru că altfel, dacă nu avem sfeclă de zahăr, materia primă de bază pentru noi, rămânem fără obiectul muncii”, a declarat, pentru Agerpres, Bodo Lajos, administratorul special al Fabricii de zahăr Bod.
El a precizat că anul trecut, Fabrica de Zahăr Bod a investit aproape două milioane de euro într-o staţie de epurare modernă care se află în probe şi care va funcţiona din toamnă odată cu începerea producţiei din recolta 2013.
Asociaţia producătorilor de sfeclă de zahăr din judeţele Braşov şi Covasna care au contract cu Fabrica de Zahăr Bod cuprinde 1500 de producători. Cu instalaţiile de irigat cumpărate se vor iriga 6000 de ha. Fabrica de Zahăr Bod are 230 de angajaţi permanenţi, dar odată cu începerea prelucrării sfeclei de zahăr din recolta acestui an, numărul acestora va mai creşte cu câteva sute de zilieri, a mai spus Bodo Lajos.

 

Sursa: newsbv.ro

Share Button