Investiții de 2 milioane de euro la Fabrica de Zahăr Bod, după ce a supraviețuit crizei economice

intalnire-cultivatori-sfecla-zahar-bod-2

Membrii Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Braşov şi Covasna s-au întâlnit în acest weekend, la Bod, unde a participat şi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Fermierii braşoveni spun că recolta din acest an a fost foarte bună, însă statul trebuie să îi sprijine în continuare şi să nu mai întârzie plata subvenţiei prin APIA. Mai mult, prin vocea preşedintelui Asociaţiei, Becsek Laszlo, ei au tras un semnal de alarmă arătând că, din cele 33 de astfel de fabrici producătoare din zahăr în 1989,  au rămas patru la această oră, iar cea din Bod este singura cu capital românesc, în contextul în care zahărul este un aliment strategic, iarla nivel mondial ne confruntăm cu o adevărată criză.

Fermierii s-au mai plâns şi de hăţişurile birocratice pe care trebuie să le depăşească pentru a primi subvenţia pentru culturile lor, şi au solicitat ca APIA să le pună la dispoziție un consultant pentru completarea cererilor pentru subvenții.

Ministrul Agriculturii a promis că va lua în considerare aceste aspecte și a admis că există o culpă la nivelul Executivului în ceea ce priveşte întârzierile la aceste plăți către producători. Achim Irimescu a promis că din a doua parte a lunii octombrie 2016 Ministerul Agriculturii va fi pregătit să dea și avansul pentru anul viitor, așa cum prevede legislația europeană.

Fabrica de zahăr Bod s-a confruntat cu mai multe probleme în ultimii ani, dar s-au făcut investiții și este pregătită de un nou proces de producție. De altfel, de astăzi, începe prelucrarea sfeclei de zahăr care a fost recoltată în acest an. În ultimii 12 ani s-au făcut investiții masive, numai în acest an fiind prevăzute circa două milioane de euro, la noua secție de difuzie, la cea de utilajle centrifugale, s-a mărit secția de ambalare și capacitatea fabricii în general.

zahar-bod2 zahar-bod utilaj-sfecla-zahar

Vestea bună este aceea că fermierii doresc să mărească suprafețele de sfeclă, având în vedere atât creșterea subvenției agricole, cât și accentul pus pe cultura sfeclei de zahăr, în contextul în care fabrica le oferă gratuit seminţele, îngrășăminte, pesticide şi ierbicide.

„Fermierii doresc să mărească suprafețele de sfeclă, având în vedere atât creșterea subvenției agricole, cât și accentul pe cultura sfeclei de zahăr, toate cauzate de o criză mondială a zahărului. Așteptăm ca și alți cultivatori să ni se alăture, iar noi le oferim ingrășăminte, pesticide, ierbicide. Căutăm noi colaboratori și datorită măririi capacității fabricii, care la anul va tăia aproximativ 3.000 de tone de sfeclă pe zi”, a precizat proprietarul fabricii,Dan Tartagă, care a anunţat, în preimieră, că 25% dinter acţiunile companiei vor fiu preluate de Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Braşov şi Covasna

Fabrica de zahăr Bod are în prezent 350 de angajați, iar în plin sezon agricol numărul personalului crește la 500 de oameni. În 2015, a raportat o producție de 27.000 de tone de zahăr, iar în acest an cu 2.000 mai puțin. Peste 2.000 de ferme sunt implicate în acest proces agricol al culturii sfeclei, acestea furnizând materia primă necesară producției anuale de zahăr.

Sursa : newsbv.ro

Share Button