Investitii

In vederea retehnologizarii fabricii, proprietarii au facut investitii in cuantum de aproximativ 20.000.000 euro, printre ultimele numarandu-se:

  • O investitie de 4,6 milioane de euro in centrala termica a fabricii, dar si in echiparea cu utilaje ultramoderne de tip LOOS.

  • O alta mare investitie finalizata in 2012 o reprezinta noua sectie de conditionare a zaharului, in valoare de 1,5 milioane de euro.

  • De asemenea a fost realizata investitia de automatizare a procesului tehnologic si laboratorul agricol precum si achizitionarea unor masini de incarcat si curatat sfecla tip MAUS in valoare de 2,5 milioare euro.

  • Realizarea statiei de epurare a apelor uzate si menajere. De remarcat este faptul ca FABRICA DE ZAHAR BOD , este printre fabricile de zahar din tara care isi onoreaza obligatiile fata de mediu prin construirea unei statii de epurare complexe de capacitate 50 l/sec. Valoarea investitiei: 3 milioane euro.

Cel mai important program investiţional care vine în întâmpinarea nevoilor fermierilor se referă LA REALIZAREA UNUI SISTEM DE IRIGAŢII COMPLEX, DE ÎNALTĂ TEHNOLOGIE, care va acoperi o suprafaţă de 7000 ha, în zonele de cultură a Fabricii de zahăr Bod, respectiv Braşov, Covasna, Harghita, Sibiu şi Alba, în valoare de 8.000.000 euro, din care care sunt operaţionale sisteme de irigaţii ce acoperă 1500 ha.

Totodata, in planul de investitii al fabricii , proprietarii, familia TARTAGA , au prevazut incepand cu anul 2013 , construirea , pe langa fabrica, a unei instalatii de producere a bioetanolului , combustibil care ar putea inlocui cu succes motorina, aceasta investitie ridicandu-se la o valoare de 25 milioane euro.

Prin planul de producere de combustibil din surse alternative, Romania se va incadra in procentul stabilit de UE pentru producere de biocombustibil. In acest sens patronatul este interesat de crearea unui cadru partenerial cu investitorii interesati in cultivarea sfeclei de zahar, in conditiile in care piata terenurilor agricole se va liberaliza in Romania in 2014.

Pentru investitori

Potentialii investitori au oportunitatea investitiei intr-o afacere foarte rentabila, de perspectiva, cu rata de amortizare rapida, in conditiile in care pretul terenurilor agricole in Romania este mult sub cel al celor din Uniunea Europeana.

Fermierii cu experinta in domeniu cultivarii sfeclei de zahar pot sa priveasca cu interes spre investitii in cultura sfeclei de zahar intr-o zona cu teren agricol foarte fertil, propice culturilor de sfecla, cartofi si porumb , intr-o zona de o frumusete fabuloasa, in inima Transilvaniei, in conditiile in care Fabrica Bod este interesata sa sprijine si sa stabileasca un parteneriat pe termen lung cu marii cultivatori intrucat gestionarea culturilor pe mari suprafete este mai profitabila din punct de vedere financiar, logistic si al politiciilor agricole.

Fabrica de Zahar Bod isi propune sa prefinanteze samanta de sfecla, erbicidele si ingrasamintele necesare pentru infiintarea culturii, iar la recoltare sa asigure transportul si incarcarea la locul de depozitare. Mai mult cultivatorii de sfecla care incheie contracte ferme cu Fabrica de Zahar Bod trebuie sa stie ca aceasta isi propune sa plateasca un pret foarte avantajos pentru fiecare tona de sfecla predata , iar pentru fiecare din cultivatorii care obtin o cantitate de peste 40 t/ha se va acorda bonus.

Prin investitia facuta de catre proprietar in achizitia unor instalatii de mare capacitate de curatare a sfeclei de pamant si incarcare in mijlocul de transport, direct in camp s-a usurat munca cultivatorilor si s-au diminuat cheltuielile acestora.

Share Button